Inentingen Kaapverdie? Deze heb je nodig!

Als aandenken van een reis neem je vaak souvenirs mee, het is dan wel fijn om zelf wat uit te zoeken op de plaatselijke markt en niet een aandenken mee te krijgen van Kaapverdië in de vorm van een nare ziekte. Kaapverdië ligt in Afrika en een reis naar een ander continent brengt meestal wat risico’s met zich mee. Daar kunnen andere ziektes voorkomen of meer voorkomen dan bij ons waardoor het nodig is om extra vaccinaties te halen. Om veilig op reist te gaan hebben wij voor je uitgezocht welke inentingen je nodig hebt en hoe je jezelf tegen andere risico’s kan beschermen.

 

Goede prikken
Het advies voor Kaapverdië is om de volgende prikken te halen:

DTP –
Difterie Tetanus Polio *
Alle reizigers Één extra prik indien gevaccineerd volgens rijksprogramma beschermt voor 10 jaar
Gele koorts Alle reizigers Één prik voor een levenslange bescherming
Hepatitis A * Alle reizigers Één prik voor een bescherming van 6 mnd en een tweede prik beschermt tot 30 jaar
Hepatitis B Bij een verblijf langer dan drie maanden of als je tot een risicogroep behoort Tot 3 prikken voor een levenslange bescherming
Mazelen – BMR Aanbevolen bij risicogroepen Één prik indien niet volledig gevaccineerd volgens rijksprogramma
Tuberculose Bij langer verblijf tussen lokale bevolking wordt dit aangeraden Indien niet ingeënt en risicovol verblijf wordt een vaccinatie geadviseerd

*Aanbevolen vaccinatie door de GGD.

Waar inentingen halen?

Via de huisarts of instanties als de Travel Dokter kun je snel en eenvoudig je inentingen halen. Vaak ben je binnen een kwartiertje klaar en ze zijn ook nog heel betaalbaar. Ook kun je vragen stellen over de bestemming en tips om gezond op reis te gaan. Reis je bijvoorbeeld met kinderen, zorg er dan zeker voor dat de juiste inentingen gedaan zijn ruim voor vertrek. Een inenting heeft soms tijd nodig en kan een kind eventjes wat ziek maken. Dit gebeurt omdat dan antistoffen in het lichaam aangemaakt worden die later infecties en ziekte kunnen tegengaan. Doorgaans is het verstandig om een paar maanden voor vertrek inentingen te halen en vooral bij kinderen zoals peuter, kleuters en een baby.

Maatwerk en persoonlijke omstandigheden

Let hierbij dus wel op dat vaccinatie maatwerk is. Als je netjes volgens het Rijksprogramma ingeënt bent is er al een kleiner risico op nare ziektes. Ook als doorgewinterde reiziger kan het goed dat je al een of meerdere vaccinaties hebt gehad en dus beschermd bent. Voor een reis naar Kaapverdië heb je dan geen extra prikken nodig. Overleg altijd met een arts wat je nodig hebt. Bij het helpen in ziekenhuizen of andere risicovolle instanties loop je andere risico’s dan in een toeristisch gebied. Ook je eigen gezondheid kan van invloed zijn op de risico’s die je loopt. Bespreek goed alle omstandigheden en de aard van de reis. Het is ook mogelijk om je aan huis te laten vaccineren als je weinig tijd hebt. En raadpleeg dan ook meteen je verzekeringen om te kijken of de prikken worden vergoed. Dat scheelt weer wat zakgeld voor op reis.

Kaapverdie

Vervelende prikken

Niet alleen naalden prikken muggen doen dat ook. En helaas is dat niet zonder risico, muggen kunnen behoorlijk wat vervelende ziektes overbrengen en daarom is bescherming tegen deze kleine vrienden niet onbelangrijk. Muggen verspreiden ziektes zoals dengue en malaria. Met DEET kan je jezelf beschermen tegen prikken. Ter plaatse is er vaak ook bescherming te krijgen en met een klamboe over je bed slaap je ook een stuk prettiger.

Vakantieperikelen

Het missen van je vakantieliefde is al vreselijk, maar als bij thuiskomt blijkt dat je een minder fijne herinnering aan deze liefde hebt overgehouden is het helemaal ellende. Vergeet dus niet om je ook tijdens de meest romantische momenten te beschermen tegen SOA’s. Wij zijn ook niet altijd even goed bestand tegen het water of eten op vakantie. Om jezelf te beschermen tegen leeglopen is het aan te raden om ORS en diarreeremmers mee te nemen naar Kaapverdië. Het is zonde als je alleen de binnenkant van de badkamer te zien krijgt.